Pokochałam kuchnię tajską po pierwszej wizycie w tajskiej restauracji Tawon w Seattle. Tam po raz pierwszy skosztowaliśmy tajskiego jedzenia. Było to już jednak jakiś czas temu i choć byliśmy potem w paru innych tajskich restauracjach to tam nam się najbardziej podobało. Teraz przy wciąż małych chłopcach trudno jest nam wybrać się do restauracji i próbować nowych smaków, tak więc od czasu do czasu eksperymentujemy w domu. A właściwie ja eksperymentuję, a mąż kosztuje i ocenia. Pikantny kurczak z orzechami robiłam po raz pierwszy, według tego przepisu i choć z powodu braku niektórych składników musiałam go lekko zmodyfikować, to bardzo nam smakowało. Jest to mój przepis z kuchni tajskiej na akcję Z widelcem po Azji .
Składniki:
- 450 g piersi z kurczaka (dwie pojedyncze piersi)
- 4 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki czerwonej papryki*
- 3 łyżki słodkiego sosu chilli*
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 3 cebule dymki
- 2 łyżeczki przyprawy Maggi lub sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki wody
Wykonanie:
Przygotować warzywa: cebulę pokroić na ćwiartki, obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i paprykę. Podsmażyć kilka minut (3-4 minuty), po czym dodać orzechy i pokrojonego w kostkę kurczaka. i sos chilli. Gdy mięso zmieni kolor na biały dodać sos zrobiony z Maggi, sosu sojowego, sosu rybnego, wody i cukru. Poddusić całość jeszcze 2-3 minuty, a na koniec dodać pokrojoną w 2 cm kawałki dymkę. Podawać z ryżem.
* w oryginalnym przepisie zamiast papryki i sosu chilli jest papryczka chilli. Jednakże nie posiadałam w danym momencie takowej w domu, stąd zastąpiłam ją sosem chilli (dla ostrości) i papryką słodką (dla koloru).
Smacznego :)
Fajne danie;-)
OdpowiedzUsuńMiło nam, że wzięłaś udział w naszej zabawie;-)
Uwielbiam takie dania. Zapisuję na liste do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń