środa, 5 stycznia 2011

Butter chicken czyli indyjski kurczak maślany

Moja kolejna propozycja  na akcję z widelcem po Azji. Tym razem będzie to potrawa z kuchni indyjskiej, a mianowicie murgh makhani, butter chicken czyli kurczak maślany. 




Składniki na marynatę kurczaka:
  • 0,5 kg kurczaka (udka)
  • 200 g śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki papryki chilli
  • 2 ząbki czosnku
Składniki na sos:
2-3 cm kawałek laski cynamonu
2-3 ziarna kardamonu
2 goździki
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
200 g pomidorów z puszki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka imbiru drobno pokrojonego
2 ząbki czosnku
2 łyżki pure pomidorowego
4 łyżki masła
100 ml śmietany

Udka kurczaka pokroić na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny. Dodać przyprawy. Zalać kurczaka tak przygotowaną marynatą i marynować przez przynajmniej 3-4 godziny. Po tym czasie rozgrzać na patelni olej, wrzucić przetarty przez praskę czosnek i posiekany imbir, smażyć około 1 minuty po czym dodać kurczaka wraz z marynatą i smażyć około 10 minut. Następnie dodać masło i pure pomidorowe. Zagotować i dusić na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia.
W osobnym rondelku zagotować pomidory z puszki z cynamonem, goździkami, kardamonem, kolendrą i pieprzem . Dusić na małym ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut po czym zdjąć pokrywkę i odparować do połowy objętości. Po tym czasie zdjąć z ognia i zmiksować. Zmiksowane pomidory dodać do kurczaka, ponownie zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut. Na koniec dodać śmietanę. Serwować z ryżem.
Smacznego :)


3 komentarze:

Przyciski Listonic