Moja kolejna propozycja na akcję z widelcem po Azji. Tym razem będzie to potrawa z kuchni indyjskiej, a mianowicie murgh makhani, butter chicken czyli kurczak maślany.
Składniki na marynatę kurczaka:
- 0,5 kg kurczaka (udka)
- 200 g śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki papryki chilli
- 2 ząbki czosnku
Składniki na sos:
2-3 cm kawałek laski cynamonu2-3 ziarna kardamonu
2 goździki
2 goździki
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
200 g pomidorów z puszki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka imbiru drobno pokrojonego
2 ząbki czosnku
2 łyżki pure pomidorowego
4 łyżki masła
100 ml śmietany
1 łyżeczka imbiru drobno pokrojonego
2 ząbki czosnku
2 łyżki pure pomidorowego
4 łyżki masła
100 ml śmietany
Udka kurczaka pokroić na połówki. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny. Dodać przyprawy. Zalać kurczaka tak przygotowaną marynatą i marynować przez przynajmniej 3-4 godziny. Po tym czasie rozgrzać na patelni olej, wrzucić przetarty przez praskę czosnek i posiekany imbir, smażyć około 1 minuty po czym dodać kurczaka wraz z marynatą i smażyć około 10 minut. Następnie dodać masło i pure pomidorowe. Zagotować i dusić na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia.
W osobnym rondelku zagotować pomidory z puszki z cynamonem, goździkami, kardamonem, kolendrą i pieprzem . Dusić na małym ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut po czym zdjąć pokrywkę i odparować do połowy objętości. Po tym czasie zdjąć z ognia i zmiksować. Zmiksowane pomidory dodać do kurczaka, ponownie zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut. Na koniec dodać śmietanę. Serwować z ryżem.
Smacznego :)
Świetnie wygląda i tak też pewnie smakuje!
OdpowiedzUsuńStrasznie fajne danie! MNIAM!
OdpowiedzUsuńa jaka ta śmietana?
OdpowiedzUsuń