Przepis pochodzi z notatnika mojej mamy. Zazwyczaj robię ją na święta lub nowy rok. Szybko znika ze stołu i jeszcze potem na urodziny, które są na początku stycznia trzeba jej dorabiać. Jest naprawdę pyszna i bardzo ją wszystkim lubiącym połączenie warzyw z rybą polecam.
Składniki:
- 500 g fileta z ryby (dorsz, mintaj, morszczuk)
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- olej
Sos warzywny:
- 15 dkg marchewki
- 10 dkg selera,
- 10 dkg pietruszki
- 15 dkg cebuli
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- sól, cukier, pieprz
- sok z cytryny
Rybę umyć, otoczyć w mące, jajku i bułce tartej (w tej kolejności) i otoczyć w panierce. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Układać na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę. Następnie włożyć do garnka pozostałe warzywa, podsmażyć 2-3 minuty, dodać 1 szklankę wody i dusić do miękkości. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać przecier pomidorowy. Sos powinien mieć smak słodko - kwaśny o konsystencji półpłynnej. Gdy jest potrzeba można dodać soku z cytryny, choć ja wolę dodać więcej przecieru pomidorowego. Masa nie powinna być zbyt sucha, bo część płynu wsiąka do ryby.
Usmażoną rybę układać na głębokim półmisku warstwami, a każdą warstwę zalać sosem. Ja zazwyczaj układam dwie warstwy ryb, każda przełożona sosem warzywnym. Sos powinien przykryć całość. Najlepiej smakuje 1-2 dni po przygotowaniu. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz