wtorek, 28 grudnia 2010

Ryba po grecku

Przepis pochodzi z notatnika mojej mamy. Zazwyczaj robię ją na święta lub nowy rok. Szybko znika ze stołu i jeszcze potem na urodziny, które są na początku stycznia trzeba jej dorabiać. Jest naprawdę pyszna i bardzo ją wszystkim lubiącym połączenie warzyw z rybą polecam. 


Składniki:
  • 500 g fileta z ryby  (dorsz, mintaj, morszczuk)
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej
Sos warzywny:
  • 15 dkg marchewki
  • 10 dkg selera,
  • 10 dkg pietruszki
  • 15 dkg cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól, cukier, pieprz
  • sok z cytryny

Rybę umyć, otoczyć w mące, jajku i bułce tartej (w tej kolejności) i otoczyć w panierce. Usmażyć  na oleju na złoty kolor. Układać na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.


Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę. Następnie włożyć do garnka pozostałe warzywa, podsmażyć 2-3 minuty, dodać 1 szklankę wody i dusić do miękkości. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać przecier pomidorowy. Sos powinien mieć smak słodko - kwaśny o konsystencji półpłynnej. Gdy jest potrzeba można dodać soku z cytryny, choć ja wolę dodać więcej przecieru pomidorowego. Masa nie powinna być zbyt sucha, bo część płynu wsiąka do ryby.


Usmażoną rybę układać na  głębokim półmisku warstwami, a każdą warstwę  zalać sosem. Ja zazwyczaj układam dwie warstwy ryb, każda przełożona sosem warzywnym. Sos powinien przykryć całość.  Najlepiej smakuje 1-2 dni po przygotowaniu. Przechowywać w lodówce.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic