...czyli moje nowe ulubione ciasteczka czekoladowe przekładane nutellą. A zrobiłam je zupełnie przez przypadek, gdy przygotowywałam ciastka na urodziny syna. Jeden z gości miał być miłośnikiem czekolady. Tort miał być mało czekoladowy, więc w ramach rekompensaty miały być te ciasteczka. Wyszły przepyszne! Rozpływają się w ustach i nie można się im oprzeć. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady. Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na około 14 już złożonych ciasteczek:
- 125 g masła
- 8 łyżeczek cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki
- 8 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 8 łyżeczek kakao
Ubić mikserem do białości miękkie masło z cukrem pudrem. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Miękkie ciasto włożyć do szprycy i wyciskać niewielkie ciasteczka na blachę posmarowaną tłuszczem. Piec w 180ºC przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać zanim się je zdejmie z blachy (ciasteczka są bardzo kruche). Gdy wystygną przełożyć je nutellą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz