W kuchni wietnamskiej ten rodzaj zupy to chyba klasyka. W USA wietnamska zupa pho jest bardzo populara i na każdym kroku można spotkać niewielkie restauracje, gdzie za parę dolarów można kupić wielką miskę zupy. Świetnie rozgrzewa i poprawia samopoczucie przy niewielkim przeziębieniu. Wykonana jest na bazie aromatycznego bulionu, zawsze jest podawana z makaronem ryżowym. Dodatki mięsne się zmieniają. Może to być wołowina, wieprzowina, kurczak, krewetki... Jako dodatki podawane są kiełkami fasoli, ostra papryka, świeża kolendra, szczypiorek i limonka. To moja kolejna propozycja w akcji z widelcem po Azji.
Składniki na bulion:
- 1 średnia cebula
- kawałek świeżego imbiru (około 3 cm)
- 0,5 kg wołowiny z kością
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- 1 pierś z kurczaka
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 goździki
- laska cynamonu (około 4-5 cm)
- 2 łyżki sosu rybnego
- około 1 łyżki cukru
- sól
- makaron ryżowy typu niteczki
- ugotowana pierś z kurczaka
- szczypiorek
- kiełki fasoli
- świeża kolendra
- ostra papryczka
- limonka
Wykonanie:
Cebulę przekroić i wraz z imbirem podpiec na suchej patelni lub bezpośrednio na płycie kuchenki aż do uzyskania brązowo - czarnej skórki. Następnie wystudzić i odciąć czarną skórkę z korzenia imbiru. Jeżeli na imbirze zrobiły się pęcherzyki, a środek jest miękki to można środek wyskrobać i zmiażdżyć widelcem lub przecisnąć przez praskę do czosnku.
Kości wołowe wraz z żeberkami i piersią z kurczaka wrzucić do dużego garna i zalać wodą. Gdy całość się zagotuje, pogotować z 2 minuty, po czym całość wylać do zlewu (mięso odcedzić na cedzaku). Garnek dokładnie umyć, to samo zrobić z mięsem, po czym ponownie dodać wody (około 3 litrów) i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz tak, aby całość tylko leciutko bulgotała. Dodać pozostałe składniki bulionu czyli przyprawy (cynamon, goździki, anyż) oraz przypieczoną cebulę i imbir. Po około godzinie gotowania wyjąć mięso kurczaka, żeby się nie rozgotowało. Resztę dalej gotować, w całości około 2 godzin. Po tym czasie z wierzchu zebrać tłuszcz, mięso i kości odcedzić. Do tak uzyskanego bulionu dodać sos rybny, doprawić solą i cukrem.
W międzyczasie ugotować makaron ryżowy, według instrukcji na opakowaniu. Pokroić mięso kurczaka w plasterki.
W głebokich miseczkach lub talerzach ułożyć makaron i pokrojone mięso. Zalać bulionem i posypać szczypiorkiem.
Podawać kiełkami fasoli, drobno pokrojoną ostrą papryką, kolendrą i limonką.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz