piątek, 14 stycznia 2011

Pho, czyli wietnamska zupa z makaronem i kurczakiem

W kuchni wietnamskiej ten rodzaj zupy to chyba klasyka. W USA wietnamska zupa pho jest bardzo populara i na każdym kroku można spotkać niewielkie restauracje, gdzie za parę dolarów można kupić wielką miskę zupy. Świetnie rozgrzewa i poprawia samopoczucie przy niewielkim przeziębieniu. Wykonana  jest na bazie aromatycznego bulionu, zawsze jest podawana z  makaronem ryżowym. Dodatki mięsne się zmieniają. Może to być wołowina, wieprzowina, kurczak, krewetki...  Jako dodatki podawane są kiełkami fasoli, ostra papryka, świeża kolendra, szczypiorek i limonka.  To moja kolejna propozycja w akcji z widelcem po Azji.

Składniki na bulion:
  • 1 średnia cebula
  • kawałek świeżego imbiru (około 3 cm)
  • 0,5 kg wołowiny z kością
  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 goździki 
  • laska cynamonu (około 4-5 cm)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • około 1 łyżki cukru
  • sól
Dodatki do zupy:
  • makaron ryżowy typu niteczki
  • ugotowana pierś z kurczaka
  • szczypiorek
  • kiełki fasoli
  • świeża kolendra
  • ostra papryczka
  • limonka
Wykonanie:
Cebulę przekroić i wraz z imbirem podpiec na suchej patelni lub bezpośrednio na płycie kuchenki aż do uzyskania brązowo - czarnej skórki. Następnie wystudzić i odciąć czarną skórkę z korzenia imbiru. Jeżeli  na imbirze zrobiły się pęcherzyki, a  środek jest miękki to można środek wyskrobać i zmiażdżyć widelcem lub przecisnąć przez praskę do czosnku.

Kości wołowe wraz z żeberkami i piersią z kurczaka wrzucić do dużego garna i zalać wodą. Gdy całość się zagotuje, pogotować z 2 minuty, po czym całość wylać do zlewu (mięso odcedzić na cedzaku). Garnek dokładnie umyć, to samo zrobić z mięsem, po czym ponownie dodać wody (około 3 litrów) i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz tak, aby całość tylko leciutko bulgotała.  Dodać pozostałe składniki bulionu czyli przyprawy (cynamon, goździki, anyż) oraz przypieczoną cebulę i imbir. Po około godzinie gotowania wyjąć mięso kurczaka, żeby się nie rozgotowało. Resztę dalej gotować, w całości około 2 godzin. Po tym czasie z wierzchu zebrać tłuszcz, mięso i kości odcedzić. Do tak uzyskanego bulionu dodać sos rybny, doprawić solą i cukrem.

W międzyczasie ugotować makaron ryżowy, według instrukcji na opakowaniu. Pokroić mięso kurczaka w plasterki. 
W głebokich miseczkach lub talerzach ułożyć  makaron i pokrojone mięso. Zalać bulionem i posypać szczypiorkiem.
Podawać  kiełkami fasoli, drobno pokrojoną ostrą papryką, kolendrą i limonką.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic