poniedziałek, 24 stycznia 2011

Sałatka brokułowa

Brokuły zawsze najbardziej mi smakowały z sosem czosnkowym. Do  czasu aż odkryłam tę sałatkę. Często gości na naszym stole, a jeszcze szybciej znika.


Składniki:
  • 1 duża główka brokuła (ok. 5-6 szklanek różyczek)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • 5-6 plastrów boczku
  • 200 g ostrego sera cheddar*
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 łyżka winnego octu
  • 1-2 łyżeczki cukru
Brokuły obrać i lekko ugotować (2-3 minuty). Odsączyć i wystudzić. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę i dobrze wysmażyć. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Ser pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Brokuły po wystudzeniu podzielić na małe różyczki. Wszystkie składniki zmieszać, dodać majonez, ocet i doprawić do smaku cukrem. 
* zazwyczaj daję mniej, tak na oko to jakieś 150 g

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic