Brokuły zawsze najbardziej mi smakowały z sosem czosnkowym. Do czasu aż odkryłam tę sałatkę. Często gości na naszym stole, a jeszcze szybciej znika.
Składniki:
- 1 duża główka brokuła (ok. 5-6 szklanek różyczek)
- 1 średnia czerwona cebula
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- 5-6 plastrów boczku
- 200 g ostrego sera cheddar*
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 łyżka winnego octu
- 1-2 łyżeczki cukru
Brokuły obrać i lekko ugotować (2-3 minuty). Odsączyć i wystudzić. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę i dobrze wysmażyć. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Ser pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Brokuły po wystudzeniu podzielić na małe różyczki. Wszystkie składniki zmieszać, dodać majonez, ocet i doprawić do smaku cukrem.
* zazwyczaj daję mniej, tak na oko to jakieś 150 g
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz