Dzisiaj będzie bardzo czekoladowo, a wszystko przez weekend czekoladowy, który właśnie się kończy. Moja pierwsza propozycja to zmodyfikowany "Chocolate raspberry heart" wg. Nigelli (przepis wzięłam z jej książki Feast, food to celebrate life).
Składniki na ciasto:
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 11/4 mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka masy wiśniowej lub wydrylowanych wiśni*
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek śmietany kremówki
Wykonanie:
Mleko wraz z masłem pogrzać do rozpuszczenia się masła. Dodać ekstrakt z wanilii i dokładnie wszystko wymieszać. Jajka ubić z cukrem do białości. W osobnym naczyniu zmieszać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i kakao. Do ubitych jaj powoli wlewać gorące mleko z masłem ciągle ubijając, a gdy się składniki połączą dodać mąkę z resztą składników. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (o średnicy 23 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 20 minut lub aż do suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawić ciasto przez ok. 10 minut w tortownicy, po czym ciasto obrócić, zdjąć papier i podzielić na dwa placki. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem pudrem. Gdy ciasto całkowicie wystygnie wyłożyć na jeden krążek bitą śmietanę, a na bitej śmietanie poukładać wiśnie. Ja użyłam gotowej masy wiśniowej z puszki. Można też użyć masy domowej zrobionej wg. tego przepisu. Przykryć drugim krążkiem. Przygotować polewę: w małym garnuszku rozpuścić masło, dodać kakao i cukier, na koniec śmietanę. Zagotować. Gdy przestygnie wylać na górę ciasta. Ozdobić kleksami bitej śmietany i wiśniami.
* Zamiast wiśni można użyć również malin
Smacznego :)
wiśnie i czekolada - dla mnie wspaniałe połączenie:) dziękuję za udział w czekoladowej zabawie:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń