Niedawno wygrzebałam w książce: D. Stevens'a "The River Cottage bread handbook" przepis na przepyszne drożdżowe rogaliki. Bardzo chrupiące i delikatne. Od paru tygodni goszczą na naszym stole i szybko się z niego nie wyniosą. Dla nas miłośników czekolady, najlepsze są oczywiście z nutellą.
Składniki na około 12-14 rogalików:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 160 ml ciepłej wody
- 160 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka (5 g) drożdży instant
- 50 g cukru
- 250 g masła
Na glazurę:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki za wyjątkiem masła dokładnie wymieszać. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Utworzyć kulę, włożyć do wysmarowanej tłuszczem miski, a następnie do worka foliowego i włożyć na noc do lodówki. Ciasto przyrasta, więc miska musi być większa. Następnego dnia z rana wyjąć masło z lodówki i lekko ogrzać. Temperatura masła powinna być taka, żeby można je było łatwo rozwałkować. Gdy masło się lekko zagrzeje, ułożyć je pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Następnie Masło ułożyć w dolnej części ciasta i przykryć drugą częścią. Docisnąć boki ciasta i rozwałkować na prostokąt 3 razy dłuższy od oryginalnego. Rozwałkowany prostokąt zwinąć na trzy (jak list). Ciasto obrócić o 45 stopni i ponownie rozwałkować na długi prostokąt i zwinąć jak list. Boki ciasta docisnąć, odłożyć na talerz, przykryć folią i włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na długi prostokąt (75 x 50 cm) o o grubości około 0,5 cm. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie połowy .Wycinać trójkąty o podstawie ok. 20 cm i wysokości ok. 25 cm. Trójkąty zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, z wierzchołkiem zawiniętym pod spód rogalika. Formować półksiężyce, zbliżając końce do siebie i przyciskając je do blaszki. Pozostawić około godziny do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Przed pieczeniem wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Piec przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni i piec przez kolejne 5-10 minut aż rogaliki przybiorą złoty kolor. wyjąć z lodówki ciasto na rogaliki i wyłożyć na wysypany mąką blat. Ciasto rozwałkować na prostokąt dwa razy większy niż rozwałkowane masło.
Smacznego!
cudne są. rumiane i pyszne.
OdpowiedzUsuńkiedy na nie spoglądam to aż mam ochotę wgryźć się w monitor... :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula