Przepis zaczerpnęłam z www.chleb.info.pl. Chleb jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Znika praktycznie w ciągu jednego dnia i następnego muszę już piec nowy.
Zaczyn:
- 1 łyżka zakwasu (mój był żytni)
- 40 ml wody
- 70 g mąki pszennej chlebowej
Składniki na zaczyn zmieszać i odstawić na noc, aż podwoi swoją objętość i opadnie.
Składniki na ciasto chlebowe:
- zaczyn z dnia poprzedniego
- 440 g mąki pszennej chlebowej
- 300 g wody
- 10 g soli
- 15 g cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Mąkę zmieszać z wodą i odstawić na 20 minut. Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta. Dodać sól i cukier. Całość wyrobić aż ciasto będzie lśniące i gładkie. Pod koniec dodać oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto podczas wyrabiania dość mocno klei się do rąk. Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski wysmarowanej oliwą. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. W międzyczasie w 30, 60 i 90 minucie wyrastania ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, odgazować i włożyć z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie. Po 3 godzinach ciasto wyłożyć ponownie na blat, odgazować, uformować w okrągły bochenek i włożyć do wysmarowanej oliwą tortownicy. Tortownicę włożyć do worka foliowego i pozostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na ok. 5 godzin aż zwiększy swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Włożyć chleb do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz