sobota, 5 lutego 2011

Grecki chleb pan de Horiadaki

Przepis zaczerpnęłam z www.chleb.info.pl. Chleb jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Znika praktycznie w ciągu jednego dnia i następnego muszę już piec nowy.

Zaczyn:
  • 1 łyżka zakwasu (mój był żytni)
  • 40 ml wody
  • 70 g mąki pszennej chlebowej

Składniki na zaczyn zmieszać i odstawić na noc, aż podwoi swoją objętość i opadnie.

Składniki na ciasto chlebowe:
  • zaczyn z dnia poprzedniego
  • 440 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g wody
  • 10 g soli
  • 15 g cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Mąkę  zmieszać z wodą i odstawić na 20 minut.  Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta.  Dodać sól i cukier. Całość wyrobić aż ciasto będzie lśniące i gładkie. Pod koniec dodać oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto podczas wyrabiania dość mocno klei się do rąk. Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski wysmarowanej oliwą. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. W międzyczasie w 30, 60 i 90 minucie wyrastania ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, odgazować i włożyć z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie. Po 3 godzinach ciasto wyłożyć ponownie na blat, odgazować, uformować w okrągły bochenek i włożyć do wysmarowanej oliwą tortownicy. Tortownicę włożyć do worka foliowego i pozostawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na ok. 5 godzin aż zwiększy swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Włożyć chleb do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic