sobota, 19 lutego 2011

Potrójnie czekoladowe babeczki

Babeczki czekoladowe to moja druga propozycja na weekend czekoladowy. Wykonane zostały z niewielkimi modyfikacjami tego przepisu. Babeczki są bardzo czekoladowe, niezbyt słodkie. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady.


Składniki na ciasto:
  • 160 g mąki
  • 30 g kakao
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 80 g zimnego masła
  • 1 jajko
Składniki na krem czekoladowy:
  • 135 g czekolady 70%
  • 30 g masła
  • 160 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko całe
  • 2 żółtka

Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek śmietany kremówki
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść. Odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować (na grubość około 4 mm) i foremkami do babeczek wykroić koła, którymi następnie wyłożyć wysmarowane masłem foremki do babeczek. Wyłożone ciastem babeczki ułożyć na dużej blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 15 minut. Po wyjęciu babeczki bez problemu wychodzą z foremek. 
W międzyczasie przygotować masę czekoladową. W garnku zagotować śmietanę kremówkę, następnie dodać do niej czekoladę i masło. Całość mieszać aż do zupełnego rozpuszczenia się składników. Jajko i żółtka ubić, po czym powoli wlać do wciąż gorącej masy wlać masę jajeczną. Dokładnie wymieszać. Masę nałożyć do upieczonych wcześniej spodów. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 25 minut. Wyjąć i przestudzić. Przygotować polewę czekoladową: masło rozpuścić wraz z cukrem i kakao, pod koniec dodać śmietanę. Zmieszać i krótko zagotować. Przestudzoną polewę czekoladową ozdabiać wierzch babeczek.

Smacznego :)

1 komentarz:

Przyciski Listonic