niedziela, 29 maja 2011

Torcik truskawkowy

Wiosna i lato to dobry czas na serniki na zimno z owocami.  Mój sernik na bazie jogurtu greckiego, z galaretką i truskawkami. Idealny z okazji Dnia Matki. Przepis pochodzi z tej strony, w niewielkim stopniu zmodyfikowany przeze mnie.

Składniki na biszkopt:
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka wraz z cukrem ubić, powoli dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wyłożyć na tortownicę, wielkości około 25 cm, wyłożoną papierem. Piec w 180 stopniach C przez 15 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu zdjąć papier i wystudzić.

Składniki na masę serową:
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 170 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • ok. 100-150 g truskawek

Kremówkę ubić na sztywno,  pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić. Do ubitej śmietany dodać stopniowo jogurt grecki i rozpuszczoną żelatynę miksując na najwyższych obrotach.
Wcześniej upieczony biszkopt włożyć z powrotem do tortownicy, na biszkopcie poukładać połówki lub ćwiartki truskawek. Truskawki zalać gotową masą serową i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia

Galaretka:
  • 2 galaretki 
  • ok.  100 g truskawek

Galaretki rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu, w połowie zalecanej ilości wody. Przestudzić. Na zupełnie stężonej masie serowej poukładać pokrojone w plasterki truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki. Gdy galaretka stężeje można ozdobić bitą śmietaną.

Smacznego!

niedziela, 22 maja 2011

Galeria tortów

Ostatnio przeglądałam zdjęcia z różnych okresów moich chłopców i jak to bywa znalazłam zdjęcia tortów, które robiłam na przestrzeni ostatnich 4 lat z okazji chrzcin, urodzin... 

Zacznę od tych ostatnich:
Tort orzechowo - kokosowy, na 2 urodziny Antosia.
Biszkopt przełożony masą kokosową i kremem orzechowym. Z góry ozdobiony Nutellą.



Kolejny tort był dla Kubusia, na 4 urodziny. Tort był zrobiony z biszkoptu, przełożonego i ozdobiony kremem z białej czekolady.  Kuba jest miłośnikiem Boba Budowniczego, więc tort musiał być również w tej tematyce. Ta kupka gruzu na torcie to te same ciasteczka czekoladowe (tylko pokruszone), z których jest zrobiona droga dla traktora...


Kolejny tort, również dla Kuby, tym razem z okazji 3 urodzin. Torcik -autko wycięty z biszkoptu, przełożonego kremem maślanym i owocami. Ozdobiony kolorowymi drażetkami, a kółka są zrobione ciastek typu Digestive z czekoladą.


Następny tort był z okazji chrzcin Antka. Hmm... Nie pamiętam co było w środku. Chyba biały biszkopt, a całość przełożona bitą śmietaną z owocami. Ozdobiony również bitą śmietaną i czekoladą. Napisy robiłam dzień wcześniej i podczas nocy spędzonej w lodówce zabarwiły bitą śmietanę.


Kolejny tort również z okazji chrzcin, ale Kubusia. Ten tort, podobnie jak wcześniejszy zrobiony z biszkoptu i przełożony bitą śmietaną oraz tymi samymi owocami, którymi był ozdobiony z wierzchu. 


I ostatnio tort, z okazji pierwszych urodzin Kubusia. Tort był zupełnym eksperymentem, bo nigdy wcześniej nie ozdabiałam tortów masą cukrową. Widać również moje kiepskie zdolności artystyczne (to coś na wierzchu to jest lew). W środku biszkopt przełożony bitą śmietaną i konfiturą owocową. Hmm... jakby to powiedzieć... nie lubię masy cukrowej. Fakt daje łady efekt, ale w smaku daleko jej do prawdziwego tortu. Stąd był i będzie to mój jedyny tego typu eksperyment.



Krem z zielonych szparagów

Nadszedł sezon na szparagi...  Dzisiaj na obiad mamy zupę krem z zielonych szparagów z grzankami.

Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3-4 łyżki masła
  • około 4 szklanek bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Szparagi myjemy,odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na 3-4 cm kawałki. Na maśle zrumienić szparagi, po czym całość przełożyć do garnka z bulionem. Gotować na lekkim ogniu przez około 20-25 minut, aż szparagi będą całkowicie miękkie. Wyjąć z bulionu parę główek szparagów i zachować do ozdoby, resztę przelać do blendera i zmiksować. Dodać do smaku sól i pieprz. Podawać z grzankami i odłożonymi wcześniej główkami szparagów.

Smacznego!

niedziela, 15 maja 2011

Udka miodowo-musztardowe

Moja dwójka uwielbia kurczaka. Udka z kurczaka to jedno z nielicznych dań, które chłopcy zjadają w całości z talerza. A te udka, wg. przepisu z blogu Kwestia Smaku są po prostu pyszne. Nie wymagają dużego nakładu pracy i w przeciągu dwóch godzin obiad jest gotowy.

 

Składniki:
  • 8 udek z kurczaka
  • 125 ml płynnego miodu
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Udka umyć, doprawić solą i pieprzem. Z pozostałych składników zrobić glazurę i wysmarować nią dokładnie kurczaka. Naczynie z tak przygotowanym kurczakiem przykryć folią i włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, marynatę zachowując w misce w której się marynowały. Kurczaka piec w piekarniku w temperaturze około 220 stopni C od czasu do czasu polewając marynatą. Piec przez około 40-50 minut (aż mięso zacznie odchodzić od kości). Podawać z ziemniakami i dowolną sałatką.

Smacznego!

sobota, 7 maja 2011

Bezowa rolada z kremem cytrynowym

Któregoś dnia po świętach postanowiłam wyczyścić lodówkę z resztek. Miałam białka, śmietanę kremówkę i sporo cytryn. I takim oto sposobem wyszła rolada bezowa z kremem cytrynowym. Osobiście  bardzo mi smakowało to połączenie słodkiej bezy z kwaśnym kremem. Zwłaszcza, że bardzo lubię ciasta cytrynowe. Muszę jednak przyznać, że krem wyszedł ciut wodnisty, bo nie dodałam żelatyny i ciasto potrzebowało spędzić trochę czasu w lodówce zanim  można było je pokroić. Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
Składniki na krem:
  • 2 cytryny
  • 80 ml wody
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubić. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Ciasto wylać na blachę do pieczenia o wymiarach 28 x 44, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 20 minut. 
Upieczoną bezę wyłożyć na świeżą ściereczkę wysypaną cukrem pudrem. Zdjąć papier zaraz po upieczeniu. Zostawić do wystygnięcia.

Przygotować krem: wycisnąć sok z cytryn i zmieszać z 50 ml wody i cukrem. Całość doprowadzić do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w pozostałej ilości wody. Dodać do gotującej się reszty, ciągle mieszając. Gdy powstanie gęsty kisiel, zdjąć z ognia i wystudzić. Wystudzoną masę cytrynową zmieszać z ubitą śmietaną kremówką.
Tak przygotowany krem wyłożyć na wystudzony blat bezowy i delikatnie całość w rulon. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

piątek, 6 maja 2011

Chałka

Gdy ogarnia nas ochota na coś słodkiego do śniadania, to nic lepiej nie smakuje niż świeża drożdżowa chałka. Nam najbardziej smakuje z masłem i powidłami śliwkowymi.  Przepis znalazłam parę lat temu w internecie, nie pamiętam gdzie ani u kogo...

  

Składniki:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 4 szklanki (po 200 ml) mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 11/2 łyżki suchych drożdży
  • do posmarowania: jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
Wykonanie:
Drożdże dodać do ciepłego mleka. W garnuszku rozpuścić masło i przestudzić. Gdy się rozpuszczą wlać całość do miski z przygotowaną mąką. Dodać sól, wodę, cukier i jajka. Całość dobrze wyrobić. Pod koniec do ciasta dodać przestudzone masło. Gdy będzie dobrze wyrobione i lśniące, przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie, podzielić je na 3 części, uformować z nich wałki i zapleść z nich warkocz. Końcówki dobrze skleić i podłożyć pod spód. Chałkę przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę (może to być długa keksówka albo zwykła blacha prostokątna. Odstawić na kolejne 30-40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w 180 stopniach C przez około 30 minut lub to tzw. suchego patyczka. 

Smacznego!


sobota, 30 kwietnia 2011

Mazurek pomarańczowy

Ten mazurek zdecydowanie jest godny polecenia, nie tylko z okazji świąt. Wykonanie jest proste, choć trochę czasochłonne. W pierwszej chwili nie byłam przekonana czy dobrze wybrałam. Mąż który woli bardziej słodkie ciasta trochę kręcił nosem. Jednak gdy następnego dnia gdy mazurek jako pierwszy znikł ze stołu wielkanocnego, już wiedziałam, że to był dobry wybór. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.


 

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka
Wykonanie:Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną wcześniej blachę o wielkości 25x35 cm* Z resztek ciasta zrobić wałeczek którym ozdobić kraj ciasta. Piec około 15-29 minut w 200 stopniach C. Schłodzić. *Ja zrobiłam dwa mazurki okrągłe, wielkości dużej tortownicy z tej porcji.

Składniki na masę pomarańczową:
  • 4 pomarańcze średniej wielkości
  • 1 cytryna
  • 300 g cukru
 Ponadto:
  • 60 g masy marcepanowej (więcej gdy chcemy nim ozdobić mazurek)
  • kandyzowane plastry pomarańczy
Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć i wyszorować szczoteczką. Otrzeć z nich skórkę na drobnej tarce. Następnie obrać białą cześć skórki z owoców (mają gorzki smak), po czym owoce pokroić na kawałki i zmiksować. Zmiksowane owoce wraz z cukrem włożyć do garnka i gotować około 30 minut aż powstanie gęsta konfitura. 
Na upieczony spód mazurka zetrzeć na grubej tarce marcepan, na to wyłożyć gorącą masę pomarańczową. Ozdobić kandyzowanymi plastrami pomarańczy i pozostałym marcepanem.
 
Kandyzowane plastry pomarańczy:
  • 1 duża pomarańcza
  • około 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
Pomarańczę umyć i pokroić na 0,5 cm plastry. Włożyć do rondla, zalać wodą i zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu, przez około godzinę od czasu do czasu obracając plastry. Pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powstanie gęsty syrop. Gotowe plastry wyjąć i odsączyć na papierze śniadaniowym. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.
Smacznego!

Przyciski Listonic