Wiosna i lato to dobry czas na serniki na zimno z owocami. Mój sernik na bazie jogurtu greckiego, z galaretką i truskawkami. Idealny z okazji Dnia Matki. Przepis pochodzi z tej strony, w niewielkim stopniu zmodyfikowany przeze mnie.
Składniki na biszkopt:
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 50 g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka wraz z cukrem ubić, powoli dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wyłożyć na tortownicę, wielkości około 25 cm, wyłożoną papierem. Piec w 180 stopniach C przez 15 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu zdjąć papier i wystudzić.
Składniki na masę serową:
- 500 g jogurtu greckiego
- 170 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- ok. 100-150 g truskawek
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić. Do ubitej śmietany dodać stopniowo jogurt grecki i rozpuszczoną żelatynę miksując na najwyższych obrotach.
Wcześniej upieczony biszkopt włożyć z powrotem do tortownicy, na biszkopcie poukładać połówki lub ćwiartki truskawek. Truskawki zalać gotową masą serową i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia
Galaretka:
- 2 galaretki
- ok. 100 g truskawek
Galaretki rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu, w połowie zalecanej ilości wody. Przestudzić. Na zupełnie stężonej masie serowej poukładać pokrojone w plasterki truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki. Gdy galaretka stężeje można ozdobić bitą śmietaną.
Smacznego!
cudny torcik!
OdpowiedzUsuńNominacja do nagrody ONE LOVELY BLOG AWARD ZAPRASZAM: http://frajdap.blogspot.com/2011/08/niespodzianka-nieprzyrodnicza.html
OdpowiedzUsuń