niedziela, 26 lutego 2012

Krem z pieczarek

Ostatnio często goszczą na naszym stole zupy. Z paru rożnych powodów. Po pierwsze są szybkie do zrobienia. Najczęściej robię parę rzeczy naraz, wiec podczas robienia kolacji nastawiam  wywar warzywny lub  z udek kurzących. Po kolacji kończę i tym sposobem jest obiad na kolejny dzień. A po drugie Kuba który nigdy za zupami nie przepadał teraz bardzo lubi. Najbardziej wchodzą mu przeróżne zupy - kremy, u nas podawane z grzankami, co stanowi chyba główny powód dla którego Kuba lubi tego typu dania. Zatem dzisiaj kolejna zupa w serii: krem z pieczarek.


 
Składniki:
  •  pęczek włoszczyzny (marchewki ze dwie, pietruszka, korzeń i natka selera, kawałek pora)
  • 30-40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 -2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Wykonanie:
 Włoszczyznę umyć i ugotować w 1,5 l wody. W międzyczasie pokroić cebulę w kosteczkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić. Następnie dodać pieczarki i dusić do miękkości. 
Gdy warzywa w wywarze będą już miękkie, wywar odcedzić na cedzaku. Do wywaru dodać pieczarki z cebulą oraz  obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować całość około 15 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Następnie  zmiksować blenderem (można odłożyć parę pieczarek do ozdoby). Po zmiksowaniu dodać śmietankę i natkę pietruszki.
Podawać z grzankami.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dzień dobry,
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic