niedziela, 22 maja 2011

Krem z zielonych szparagów

Nadszedł sezon na szparagi...  Dzisiaj na obiad mamy zupę krem z zielonych szparagów z grzankami.

Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3-4 łyżki masła
  • około 4 szklanek bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Szparagi myjemy,odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na 3-4 cm kawałki. Na maśle zrumienić szparagi, po czym całość przełożyć do garnka z bulionem. Gotować na lekkim ogniu przez około 20-25 minut, aż szparagi będą całkowicie miękkie. Wyjąć z bulionu parę główek szparagów i zachować do ozdoby, resztę przelać do blendera i zmiksować. Dodać do smaku sól i pieprz. Podawać z grzankami i odłożonymi wcześniej główkami szparagów.

Smacznego!

1 komentarz:

Przyciski Listonic