niedziela, 15 maja 2011

Udka miodowo-musztardowe

Moja dwójka uwielbia kurczaka. Udka z kurczaka to jedno z nielicznych dań, które chłopcy zjadają w całości z talerza. A te udka, wg. przepisu z blogu Kwestia Smaku są po prostu pyszne. Nie wymagają dużego nakładu pracy i w przeciągu dwóch godzin obiad jest gotowy.

 

Składniki:
  • 8 udek z kurczaka
  • 125 ml płynnego miodu
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Udka umyć, doprawić solą i pieprzem. Z pozostałych składników zrobić glazurę i wysmarować nią dokładnie kurczaka. Naczynie z tak przygotowanym kurczakiem przykryć folią i włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, marynatę zachowując w misce w której się marynowały. Kurczaka piec w piekarniku w temperaturze około 220 stopni C od czasu do czasu polewając marynatą. Piec przez około 40-50 minut (aż mięso zacznie odchodzić od kości). Podawać z ziemniakami i dowolną sałatką.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. wczoraj z Połówkiem planowaliśmy podobne udka na dzisiejszy obiadek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa marynata. To musi być dobre!

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic