czwartek, 3 marca 2011

Ptysie

Na koniec karnawału zrobiłam dzieciom ptysie. Pierwsza porcja zniknęła tak szybko, że nawet nie zdążyłam jej sfotografować. Dopiero kolejna porcja doczekała się uwiecznienia na fotografii. Ptysie były zarówno w wersji oryginalnej jak i pokombinowanej, czyli z dodatkiem kakao Pomysł na wersję ptysi czekoladowych pochodzi z tej strony, przepis natomiast pochodzi z notatnika mojej mamy. Przepis na krem znalazłam na forum cincin i pochodzi od Bajaderki. Ptysie jak ptysie, za to masa jest rewelacyjna!

Składniki na ptysie:
  • 1/2 kostki margaryny/masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki*
  • szczypta soli
  • 5 jaj

Składniki na krem:
  • 1 1/2szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/5 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Wykonanie: 
Wodę wraz z margaryną umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i sól. Gotować około minuty stale mieszając. Następnie zdjąć z ognia i do wciąż gorącej masy wbijać po jednym jajku (jajka powinny być w temperaturze pokojowej). Wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Ciasto powinno być gęste i lśniące. Łyżką (lub szprycą z szeroką końcówką) formować kulki wielkości mandarynki na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec około 30 minut w 200 stopniach C. 

 * Aby zrobić ptysie czekoladowe, ze szklanki mąki ubrać 2 łyżki, a dodać 2 łyżki kakao

Wykonanie kremu:
W 1/2 szklanki mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i żółtka. Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać mieszaninę mleka z mąką i żółtkami. Masę ciągle mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia. Po zgęstnieniu schłodzić w lodówce. Szklankę śmietany ubić, mikserem. Stopniowo dodawać schłodzoną masę budyniową.

Przekroić ptysie na pół i przełożyć kremem. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic