niedziela, 19 grudnia 2010

Migdałowe gwiazdki

Sporo u mnie w tym roku ciastek na bazie migdałów. Zaczęłam od migdałowych gwiazdek. Robię je co roku na święta, choć czasem gdy migdałów brak były również w wersji orzechowej.

 

Składniki:
  • 250 g miękkiego masła
  • 145 g cukru
  • 1 żółtko
  • 300 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Po wychłodzeniu ciasta, wałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy, wykrawać gwiazdki foremką i układać na posmarowanej tłuszczem blaszce. Zmieszać żółtko z mlekiem i smarować wierz ciastek. Można też dodatkowo posypać ciasteczka płatkami migdałowymi (lekko docisnąć, aby po upieczeniu posypka  się nie zsypała. Piec w 175ºC przez około 12-15 minut. Z podanej porcji wychodzi około 40 ciasteczek.

Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic