Sporo u mnie w tym roku ciastek na bazie migdałów. Zaczęłam od migdałowych gwiazdek. Robię je co roku na święta, choć czasem gdy migdałów brak były również w wersji orzechowej.
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 145 g cukru
- 1 żółtko
- 300 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- szczypta soli
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Po wychłodzeniu ciasta, wałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy, wykrawać gwiazdki foremką i układać na posmarowanej tłuszczem blaszce. Zmieszać żółtko z mlekiem i smarować wierz ciastek. Można też dodatkowo posypać ciasteczka płatkami migdałowymi (lekko docisnąć, aby po upieczeniu posypka się nie zsypała. Piec w 175ºC przez około 12-15 minut. Z podanej porcji wychodzi około 40 ciasteczek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz