sobota, 18 grudnia 2010

Skandynawskie pierniczki - pepparkakor

Jak co roku ciasteczka w naszej rodzinie mają wzięcie. Wszyscy lubią je chrupać, a w dodatku są dobrym prezentem gwiazdkowym dla przyjaciół. W tym roku postanowiłam wypróbować parę nowych receptur. Jedną z nich są skandynawskie pierniczki - pepparkakor. Ciasteczka wyszły przepyszne. Cieniutkie i chrupiące. Chłopcy je uwielbiają, takie zwykłe nielukrowane. 
Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki 

 

Składniki: 

  • 150 g melasy
  • 110 g margaryny 
  • 100 g cukru pudru 
  • 375 g mąki pszennej 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu 
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru (nie miałam mielonego, więc dałam świeżo tarty na drobnych oczkach tarki) 
  • 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 0,25 łyżeczki mielonych goździków 
  • 0,25 łyżeczki soli 
  • 1  jajko 
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

W garnuszku rozpuścić margarynę, dodać melasę i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdjęć z płyty i zostawić do przestygnięcia.
W dużej misce połączyć suche składniki, wbić jajko i dodać przestudzoną melasę.  Wyrobić. ręką (lub jeżeli mikser da radę można mikserem).   Zawinąć ciasto w kulę, przełożyć do mniejszej miseczki, przykryć folią i zostawić w lodówce na 2 godziny (można krócej).

Wałkować na podsypanej mąką  stolnicy na cieniutko. Wykrawać foremkami ciasteczka i układać na posmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w temperaturze 175ºC przez około 10 minut.  Wyjąć z piekarnika i przestudzić.  Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic