sobota, 25 grudnia 2010

Pierniczki Małgosi

Dawno temu, jeszcze będąc na studiach kosztowałam pierniczków według tego przepisu. Lepszych nie jadłam, choć próbowałam różnych przepisów. W końcu zawsze do nich wracałam i co roku goszczą na naszym stole w okresie świątecznym. Po upieczeniu są lekko twarde, jak każde, ale szybko nabierają miękkości. Są pyszne i bardzo je polecam. A nazwa od imienia koleżanki, która podzieliła się ze mną przepisem.



Składniki:
  • 750 g mąki
  • 250 g cukru
  • 250 g płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 125 g margaryny
  • 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 1/3 szklanki wody
  • 3/4 łyżki sody
  • 3/4 łyżki amoniaku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 1 przyprawa do piernika

Mąkę zmieszać z przyprawą do piernika, sodą, kakao i proszkiem do pieczenia. Margaryną wraz z miodem, cynamonem i cukrem rozpuścić w małym garnuszku. Przestudzić i dodać do mąki. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.  Dodać do wystudzonej kawy amoniak. Do ciasta dodać jajka, wlać kawę z amoniakiem. Całość dokładnie wyrobić, uformować w kulkę i przykryć folią. Odstawić do lodówki na tydzień.

Po tygodniu ciasto rozwałkować na cienko stolnicy (oprószonej mąką), wycinać foremkami różne kształty. Piec około 10-15 minut w 180ºC.  Dekorować lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Lukier:
białko kurze
cukier puder
sok z cytryny

Białko utrzeć z cukrem pudrem aż zrobi się gęsta polewa. Do smaku dodać niewielką ilość soku z cytryny. Powinno się otrzymać konsystencję gęstej śmietany.
Pierniczki można smarować pędzelkiem lub dekorować szprycą. Ja zazwyczaj używam do tego celu woreczka z malutką dziurką w rogu. 

Pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic