wtorek, 8 marca 2011

Tarta bezowo - żurawinowa

W mojej zamrażarce króluje żurawina. Wypróbowałam parę przepisów, ale żaden nie przypadł naszej rodzinie do gustu tak jak tarta bezowo - żurawinowa.  Wpadłam na ten pomysł po ukazaniu się na blogu moje wypieki Lemon Meringue Pie. Ciasto wyszło wyśmienite. Polecam wszystkim którzy lubią połączenie kwaskowatych owoców ze słodyczą bezy.

Składniki na spód:
  • 175 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko (białko zachować)
Składniki ciasta szybko zagnieść i wyłożyć spód oraz około 1.5- 2 cm tortownicy o średnicy 23 cm (lub blaszki do tarty).  Alternatywnie, ciasto włożyć na pół godziny do lodówki, a następnie rozwałkować i wyłożyć spód ciasta. Ja wolę pierwszą metodę, bo jest mniej czasochłonna. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 25-30 minut. Ciasto ma być praktycznie do końca upieczone i ładnie zarumienione. Po wyjęciu z piekarnika, a przed nałożeniem warstwy owocowej wystudzić.


Warstwa żurawinowa
  • 2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z połówki cytryny
  • ok. 200 ml wody (więcej gdy żurawina jest świeża niemrożona) 
  • 85 g masła
  • 2 jajka
Żurawinę umyć i wsypać do garnuszka, dodać wodę, sok z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Blenderem (lub widelcem) rozgnieść owoce. Powinniśmy uzyskać w miarę gęsty budyń. Gdy będzie za wodniste, trochę dłużej pogotować w celu odparowania nadmiaru płynów. Skosztować i ewentualnie dodać cukru gdy jest za kwaśne. Po zdjęciu z ognia, do gorącej masy dodać masło. Mieszając rozpuścić, po czym wbić jajka i mieszając ponownie postawić na niewielkim ogniu i zagotować. Powstanie budyń, który jeszcze ciepły wyłożyć na upieczony spód. Wystudzić. 

Beza:
  • 4 białka
  • 200 g cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ubić. Łyżką nałożyć na całkowicie już zimną masę żurawinową.  Piec w 180 stopniach C przez około 20-25 minut. Beza z góry powinna być lekko zarumieniona i krucha, a wewnątrz wilgotna.  Ostudzić przed podaniem.

Najlepiej smakuje w tym samym dniu, bo spód jest bardzo kruchy. Następnego dnia spód nasiąka i tarta traci swą kruchość, choć smakuje dalej wyśmienicie.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. tarta wygląda rewelacyjnie, nawet w takich patriotycznych barwach :) warstwa żurawinowa ma wspaniały kolor

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy moze tez byc zuarwina słuszona?

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic