sobota, 5 marca 2011

Chleb kukurydziany na zakwasie

Ostatnio to nasz ulubiony chleb. Poza jednym "niewypałem", gdy zamiast kaszki kukurydzianej użyłam mąki kukurydzianej zawsze wychodzi. Wilgotny w środku i długo pozostaje świeży. Przepis pochodzi ze strony www.chleb.info pl.

Składniki na zaczyn: 
  • 4 łyżki aktywnego zakwasu
  • 60 g letniej wody
  • 120 g mąki pszennej chlebowej
Składniki zaczynu wymieszać, pozostawić do przefermentowania na 12 godzin.

Pozostałe składniki na ciasto chlebowe:
  • 40 g kaszki kukurydzianej
  • 600 g zimnej wody
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • zaczyn
Wykonanie:
Kaszkę wymieszać z 200 g wody i zagotować. Wystudzić.  Pozostałą wodę zmieszać z mąką i odstawić na 15 minut. Następnie dodać przefermentowany zaczyn, sól, wystudzoną i rozdrobnioną kaszkę kukurydzianą. Wyrabiać około 15 minut. Masa będzie wilgotna i bardzo klejąca. 
Wrzucić ciasto do naoliwionej miski i zostawić na 3 godziny  do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania po 30, 60 i 90 minutach ciasto odgazować, czyli rozpłaszczyć i uformować ponownie kulę.  Ciasto przyrośnie tylko w niewielkim stopniu. Po 3 godzinach ciasto wyjąć z miski na posypany mąką blat. Uformować bochenek i odstawić na 15 minut. Następnie na talerz nasypać niewielką ilość kaszki kukurydzianej. Wierzch bochenka posmarować wodą i zanurzyć do kaszki. Stroną wysypaną kaszą ułożyć w koszu do wyrastania. Koszyk przykryć szczelnie folią i odstawić do wyrastania na co najmniej 3 godziny (ja zostawiam zazwyczaj na noc). Ciasto nie przyrośnie podwójnie, ale stanie się bardzo puszyste. Nagrzać piekarnik do 220°C. Chleb przed pieczeniem naciąć spiralnie zaczynając od środka. Piec około 45 minut. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic