Ostatnio to nasz ulubiony chleb. Poza jednym "niewypałem", gdy zamiast kaszki kukurydzianej użyłam mąki kukurydzianej zawsze wychodzi. Wilgotny w środku i długo pozostaje świeży. Przepis pochodzi ze strony www.chleb.info pl.
Składniki na zaczyn:
- 4 łyżki aktywnego zakwasu
- 60 g letniej wody
- 120 g mąki pszennej chlebowej
Składniki zaczynu wymieszać, pozostawić do przefermentowania na 12 godzin.
Pozostałe składniki na ciasto chlebowe:
- 40 g kaszki kukurydzianej
- 600 g zimnej wody
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- zaczyn
Wykonanie:
Kaszkę wymieszać z 200 g wody i zagotować. Wystudzić. Pozostałą wodę zmieszać z mąką i odstawić na 15 minut. Następnie dodać przefermentowany zaczyn, sól, wystudzoną i rozdrobnioną kaszkę kukurydzianą. Wyrabiać około 15 minut. Masa będzie wilgotna i bardzo klejąca.
Wrzucić ciasto do naoliwionej miski i zostawić na 3 godziny do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania po 30, 60 i 90 minutach ciasto odgazować, czyli rozpłaszczyć i uformować ponownie kulę. Ciasto przyrośnie tylko w niewielkim stopniu. Po 3 godzinach ciasto wyjąć z miski na posypany mąką blat. Uformować bochenek i odstawić na 15 minut. Następnie na talerz nasypać niewielką ilość kaszki kukurydzianej. Wierzch bochenka posmarować wodą i zanurzyć do kaszki. Stroną wysypaną kaszą ułożyć w koszu do wyrastania. Koszyk przykryć szczelnie folią i odstawić do wyrastania na co najmniej 3 godziny (ja zostawiam zazwyczaj na noc). Ciasto nie przyrośnie podwójnie, ale stanie się bardzo puszyste. Nagrzać piekarnik do 220°C. Chleb przed pieczeniem naciąć spiralnie zaczynając od środka. Piec około 45 minut.
Smacznego!
Bet365 - The best online casino in Indonesia
OdpowiedzUsuńBet365 provides a great selection of games in Indonesia, plus many games. We have 카지노 chosen 온카지노 the 1xbet korean best casinos in Jakarta and found out more about their games.