Najlepiej smakują z kluskami i z "modrą" kapustą. W sam raz na niedzielny obiad.
Składniki:
- 0,5 kg udźca wołowego
- 1 ogórek kiszony
- 1 duża cebula
- 3-4 plastry boczku
- musztarda
- masło
- 1-2 łyżki mąki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić na plastry (ok. 0,5-1 cm grube). Z obydwu stron obtłuc tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie posmarować z jednej strony musztardą. Ogórek i ćwiartkę cebuli pokroić w piórka. Na każdym plastrze mięsa ułożyć 1-2 kawałki cebuli i ogórka. Całość zwinąć w rulonik i owinąć nitką. Tak przygotowane mięso zrumienić na maśle, następnie do rondla dodać plastry boczku i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Dusić na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą. Następnie wyjąć z rondla, gdy trochę przestygnie zdjąć nitkę. Cebulę i boczek zmiksować, mąkę rozprowadzić wodą, dodać do zmiksowanej cebuli i boczku. Na niewielkim ogniu doprowadzić do wrzenia.
Podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Kluski koniecznie polane dużą ilością sosu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz