W mojej rodzinie nigdy nie było tradycji pieczenia mazurków. Dopiero w zeszłym roku na Wielkanoc zrobiłam mojego pierwszego, wówczas niezbyt udanego mazurka. W tym roku wyszły piękne i smaczne.
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 żółtka
Składniki na masę kajmakowo- czekoladową:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 gorzka czekolada
- bakalie do ozdoby
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną wcześniej blachę o wielkości 25x35 cm. Z resztek ciasta zrobić wałeczek którym ozdobić kraj ciasta. Piec około 15-29 minut w 200 stopniach C. Schłodzić.
Puszkę mleka skondensowanego gotować około 2 godzin, pamiętając aby puszka była cały czas przykryta wodą. Po schłodzeniu puszkę otworzyć, lejącą masę przełożyć do miski. W osobnym naczyniu stopić w mikrofalówce lub na parze gorzką czekoladę i zmieszać z masą kajmakową. Całość po wymieszaniu przełożyć na upieczony wcześniej spód. Ozdobić bakaliami według uznania.
Smacznego!
pięknych Świąt!
OdpowiedzUsuń