sobota, 30 kwietnia 2011

Babka migdałowo - czekoladowa

Z założenia miała to być babka orzechowa według zupełnie innego przepisu. Przez moją niewielką pomyłkę na samym początku musiałam zmodyfikować przepis i tym oto sposobem udało mi się stworzyć przepyszną babkę czekoladową z migdałami. Najlepiej smakuje polana czekoladą.


Składniki:
  • 6 jaj
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 14 kopiastych łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 200 g migdałów

Wykonanie:
Masło i czekoladę wrzucić do rondla i stopić. Dokładnie wymieszać i schłodzić. Migdały zmielić (mogą być w skórkach). Zmielone migdały zmieszać z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z niewielkim dodatkiem soli. W osobnej misce ubić żółtka wraz z cukrem. Do masy dodać schłodzone masło z czekoladą. Dokładnie zmieszać mikserem. Dodać mieszaninę mąki z migdałami i białka. Delikatnie wymieszać całość łyżką. Piec w formie do babki, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą w temperaturze około 180 stopni przez 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Polać polewą czekoladową.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic