Wszystko co cytrynowe, to jest to co tygryski lubią najbardziej. Te ciasteczka pierwszy raz jadłam jakiś czas temu w czyimś wykonaniu i bardzo mi smakowały. Potem odkryłam lemon curd w pobliskim sklepie i postanowiłam je zrobić sama. Ciasteczka miały być dla dzieci. Jednak prawdę mówiąc większość została zjedzona wcale nie przez dzieci... Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.
Składniki na około 40 ciasteczek:
- 180 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka lemon curd*
Wykonanie:
Wszystkie składniki za wyjątkiem lemon curd wrzucić do dużej miski i szybko zagnieść. Włożyć na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Nakrętką od wody mineralnej spłaszczać ciasteczka tak aby na środku powstało dość głębokie wgłębienie (niemal do samej blachy). Do wgłębienia nałożyć około 1 łyżeczki lemon curd. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.
* W Polsce lemon curd jest trudno dostępny, można go jednak zrobić samemu. Na przykład tutaj jest przepis.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz