sobota, 23 kwietnia 2011

Mazurek kajmakowo- czekladowy

W mojej rodzinie nigdy nie było tradycji pieczenia mazurków. Dopiero w zeszłym roku na Wielkanoc zrobiłam mojego pierwszego, wówczas niezbyt udanego mazurka. W tym roku wyszły piękne i smaczne.
 

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka
 Składniki na masę kajmakowo- czekoladową:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 gorzka czekolada
  • bakalie do ozdoby

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną wcześniej blachę o wielkości 25x35 cm. Z resztek ciasta zrobić wałeczek którym ozdobić kraj ciasta. Piec około 15-29 minut w 200 stopniach C. Schłodzić.
Puszkę mleka skondensowanego gotować około 2 godzin, pamiętając aby puszka była cały czas przykryta wodą. Po schłodzeniu puszkę otworzyć, lejącą masę przełożyć do miski. W osobnym naczyniu stopić w mikrofalówce lub na parze gorzką czekoladę i zmieszać z masą kajmakową. Całość po wymieszaniu przełożyć na upieczony wcześniej spód. Ozdobić bakaliami według uznania.

Smacznego!





1 komentarz:

Przyciski Listonic