poniedziałek, 9 stycznia 2012

Tort tęczowy

Poczułam się przywołana do opisania tego tortu. Powstał na 5 urodziny Kubusia. Pomysł zaczerpnęłam z przepisu Dorotuś, jednak w ostatecznej wersji poza wyglądem niewiele mają wspólnego, bo różnią się przepisami. 


Składniki na 3 blaty biszkoptowe:
  •  4 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka wraz z cukrem ubić, powoli dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość zważyć i podzielić na 3 miseczki. Do każdej dodać około 1/4 łyżeczki barwnika spożywczego (w moim wypadku były to barwniki Wiltona). Delikatnie wymieszać i wyłożyć do 3 foremek (u mnie były to 3 jednorazowe tortownice wielkości około 21 cm, wyłożone papierem do pieczenia lub wysmarowane tłuszczem w spray'u.  Piec wszystkie trzy na raz w 180 stopniach C przez 10 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu zdjąć papier i wystudzić. 

Całą procedurę powtórzyć, tak aby w końcowym efekcie było 6 blatów w kolorach tęczy: fioletowym, niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym. Ja akurat w domu nie miałam koloru pomarańczowego i fioletowego, które uzyskałam mieszając kolory podstawowe, czyli aby uzyskać kolor pomarańczowy zmieszałam żółty z czerwonym, a w celu uzyskania koloru fioletowego zmieszałam czerwony z niebieskim.  

Składniki na krem do przełożenia blatów (wygrzebany z forum cincin):
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 350 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Śmietanę ubić, dodać cukier puder do smaku (ja dodałam 4 łyżki, ale jak ktoś lubi bardziej słodkie można dodać więcej), dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masa wychodzi trochę rzadka, ale jak postoi z 15 minut w lodówce tężeje.
Tężejącą masą przekładać blaty. Kolejność kolorów od spodu: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Tak przełożone blaty włożyć do lodówki na około pół godziny, tak aby krem miał szansę zupełnie  stężeć.

Krem do pokrycia tortu:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 225 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder. Dokładnie wszystko wymieszać. Tak przygotowaną masą pokryć boki tortu i górę tortu. Pozostałością kremu udekorować. 

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. niesamowity!
    zachwycają te kolory:-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kolory! Rewelacja - nie tylko dla malucha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny Ci wyszedł! I choć tyle razy już go widziałam i sama też robiłam, to nadal wzbudza mój zachwyt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. tęczowy tort jest bajeczny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dołączam sie do zachwytów, ale dlaczego tłuszcz w sprayu? czy to nie zbytnia rozpusta? A pedzelkiem, albo paluchami?...

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, ten w spray wygodniejszy w uzyciu i mialam pewnosc ze nie ciasto nie przyklei mi sie do dna :) Taka moja fanaberia...
    Zazwyczaj jednak do tego typu wypiekow uzywam papieru :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne kolory :) Też robiłam i niezmiennie mnie powala :)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic