niedziela, 29 stycznia 2012

Tort kawowo -czekoladowy

Tort dla szefa. Długo myślałam co zrobić. Na pewno nic amerykańskiego... Przyzwyczaiłam wszystkich do robienia typowo europejskich ciast i jak któregoś dnia zrobiłam typowo amerykańskie  to jakoś nikt nic nie mówił, że smakowało.  Szef jest kawoszem, lubi czekoladę. Wybór padł więc na tort kawowo - czekoladowy, wykończony czekoladą. Czy może być coś lepszego?


Składniki na biszkopt orzechowy:
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g mąki pszennej
Wykonanie:
Przygotować dwie małe tortownice (u mnie były to dwie jednorazowe blaszki o średnicy około 18 cm). Wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. 
Ubić jajka z cukrem do białości. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Delikatnie zmieszać składniki suche z ubitymi jajkami. Przelać do przygotowanych blaszek. Piec obie części razem przez około 15 -20 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Jeżeli ktoś nie ma dwóch tortownic, można piec w całości  w dużej 21-23 cm tortownicy. Wówczas po wystudzeniu ciasto przekroić na pół.

Składniki na biszkopt czekoladowy: 
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 85 g mąki
  • 15 g kakao
  • 1/4 łyżeczki do pieczenia
Wykonanie: 
Przygotować dwie małe tortownice (u mnie były to dwie jednorazowe blaszki o średnicy około 18 cm). Wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. 
Ubić jajka z cukrem do białości. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie zmieszać składniki suche z ubitymi jajkami. Przelać do przygotowanych tortownic. Piec obie części razem przez około 15 -20 minut lub do tzw. suchego patyczka. 
Jeżeli ktoś nie ma dwóch tortownic, można piec w całości  w dużej 21-23 cm tortownicy. Wówczas po wystudzeniu ciasto przekroić na pół.

Poncz do nasączenia ciasta:
  • ok. 150 ml mocnej kawy, schłodzonej
  • 3 łyżki wódki

Krem do przełożenia ciasta:
  • 800 ml śmietany kremówki
  • 450 ml serka mascarpone
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki mocnej, schłodzonej kawy
  • 2-3 łyżki startej gorzkiej czekolady
Wykonanie: 
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i kawę. Dokładnie wszystko wymieszać. 1/3 masy odłożyć, do reszty dodać tartą czekoladę.   

Na paterze ułożyć blat orzechowy, nasączyć ponczem, przełożyć kremem. Następnie położyć blat czekoladowy i postąpić analogicznie. To samo zrobić z dwoma pozostałymi blatami. Górę tortu udekorować polewą czekoladową (ja użyłam gorzkiej czekolady i choć smakowało wybornie, to nieciekawie się kroiło).
Boki tortu wysmarować masą bez czekolady. Udekorować według uznania. Ja boki ozdobiłam posiekanymi i uprażonymi orzechami, a resztą białego kremu ozdobiłam wierzch tortu.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic