Tort dla szefa. Długo myślałam co zrobić. Na pewno nic amerykańskiego... Przyzwyczaiłam wszystkich do robienia typowo europejskich ciast i jak któregoś dnia zrobiłam typowo amerykańskie to jakoś nikt nic nie mówił, że smakowało. Szef jest kawoszem, lubi czekoladę. Wybór padł więc na tort kawowo - czekoladowy, wykończony czekoladą. Czy może być coś lepszego?
Składniki na biszkopt orzechowy:
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140 g mąki pszennej
Wykonanie:
Przygotować dwie małe tortownice (u mnie były to dwie jednorazowe blaszki o średnicy około 18 cm). Wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Ubić jajka z cukrem do białości. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami. Delikatnie zmieszać składniki suche z ubitymi jajkami. Przelać do przygotowanych blaszek. Piec obie części razem przez około 15 -20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Jeżeli ktoś nie ma dwóch tortownic, można piec w całości w dużej 21-23 cm tortownicy. Wówczas po wystudzeniu ciasto przekroić na pół.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 85 g mąki
- 15 g kakao
- 1/4 łyżeczki do pieczenia
Wykonanie:
Przygotować dwie małe tortownice (u mnie były to dwie jednorazowe blaszki o średnicy około 18 cm). Wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Ubić jajka z cukrem do białości. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie zmieszać składniki suche z ubitymi jajkami. Przelać do przygotowanych tortownic. Piec obie części razem przez około 15 -20 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Jeżeli ktoś nie ma dwóch tortownic, można piec w całości w dużej 21-23 cm tortownicy. Wówczas po wystudzeniu ciasto przekroić na pół.
Poncz do nasączenia ciasta:
- ok. 150 ml mocnej kawy, schłodzonej
- 3 łyżki wódki
Krem do przełożenia ciasta:
- 800 ml śmietany kremówki
- 450 ml serka mascarpone
- 8 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki mocnej, schłodzonej kawy
- 2-3 łyżki startej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i kawę. Dokładnie wszystko wymieszać. 1/3 masy odłożyć, do reszty dodać tartą czekoladę.
Na paterze ułożyć blat orzechowy, nasączyć ponczem, przełożyć kremem. Następnie położyć blat czekoladowy i postąpić analogicznie. To samo zrobić z dwoma pozostałymi blatami. Górę tortu udekorować polewą czekoladową (ja użyłam gorzkiej czekolady i choć smakowało wybornie, to nieciekawie się kroiło).
Boki tortu wysmarować masą bez czekolady. Udekorować według uznania. Ja boki ozdobiłam posiekanymi i uprażonymi orzechami, a resztą białego kremu ozdobiłam wierzch tortu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz