czwartek, 2 lutego 2012

Krem z buraczków

Dzisiaj trochę eksperymentalnie. Zasmakowaliśmy w zupach kremach. Parę dni temu kupiłam buraczki i z założenia miał być z nich zakwas na barszcz. W poszukiwaniu czegoś zupełnie innego trafiłam na ten przepis. Podobny znalazłamna blogu Kwestia smaku. Mój krem buraczkowy to mieszanina tych dwóch przepisów. Przyznam, że spodziewałam się czegoś bardziej w stylu barszczu. A smak zupełnie mnie zaskoczył.  Koniecznie podawać ze śmietaną!


Składniki na zupę dla 4 osób:
  •  500 g buraczków
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnia marchewka
  • 1 niewielki por (biała część)
  • 1 pietruszka
  • 1/4 korzenia selera (dużego selera)
  • listek laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Buraczki umyć i każdy zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około godzinę. Po wystygnięciu, buraczki obrać ze skórki palcami, pokroić na mniejsze kawałki.
Podczas gdy buraczki się będą piekły przygotować bulion. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, wrzucić wszystko do garnka. Zalać 1 l wody. Gdy się całość zagotuje dorzucić listek laurowy i całość gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu około godziny. Następnie bulion przesączyć przez sito do innego garnka. 
Do bulionu dodać pokrojone wcześniej buraczki i ponownie zagotować.
Na patelni zagrzać olej, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę. Zeszklić. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przełożyć do zupy.
Gotować wszystko jeszcze przez około 10-15 minut. Dodać tymianek, majeranek i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec zmiksować blenderem na puree.
Podawać w miseczkach lub kubeczkach z łyżką gęstej śmietany i posypane natką pietruszki.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Podoba mi sie ten pomysl! Tez bardzo lubie zupy kremy, zwlaszcza zima.

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic