Kolejna zupa. Tym razem z zieloną soczewicą. Wypróbowałam parę różnych wersji, z selerem i z pomidorami, jednak ta z przecierem pomidorowym zdecydowanie najlepsza.
Składniki:
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1,5 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- liść laurowy
- 2 łyżki majeranku
- 100 g przecieru pomidorowego
- olej
- sól
- pieprz
- cukier
- ok. 1,5-2 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
- natka pietruszki
Wykonanie:
Soczewicę umyć, zalać wodą i ugotować (około 15-30 minut). Cebulę pokroić w kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce, a czosnek obrać. Cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklić na patelni, pod koniec dodać marchewkę. Smażyć całość kolejne 5 minut.
Gdy soczewica jest już ugotowana (może być na wpół miękka), przełożyć z patelni smażone warzywa, całość zalać bulionem, dodać listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut (tak aby soczewica była zupełnie miękka). Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i jak ktoś lubi cukrem. Dodać przecier pomidorowy i majeranek. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z chlebem.
Smacznego!
Smacznego!
Zupa z soczewicą musi być dobra :)
OdpowiedzUsuńZrobimy!!! Ostatnio za mną ta soczewica chodzi, a nie miałam natchnienia, co z nią zrobić.Robiłam kiedyś w sosie musztardowym i była OK, ale Jurkowi jeszcze bym jej nie dała. A ten przepis bardzo mi się podoba. Tylko zamiast z chlebem wrzuce jednak ziemniaka do zupy...
OdpowiedzUsuń