czwartek, 23 lutego 2012

Zupa z soczewicy

Kolejna zupa. Tym razem z zieloną soczewicą. Wypróbowałam parę różnych wersji, z selerem i z pomidorami, jednak ta z przecierem pomidorowym zdecydowanie najlepsza.

Składniki:
  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1,5 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 2 łyżki majeranku
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ok. 1,5-2 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • natka pietruszki

Wykonanie:
Soczewicę umyć, zalać wodą i ugotować (około 15-30 minut). Cebulę pokroić w kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce, a czosnek obrać. Cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklić na patelni, pod koniec dodać marchewkę. Smażyć całość kolejne 5 minut. 
Gdy soczewica jest już ugotowana (może być na wpół miękka), przełożyć z patelni smażone warzywa, całość zalać bulionem, dodać listek laurowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut (tak aby soczewica była zupełnie miękka). Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i jak ktoś lubi cukrem. Dodać przecier pomidorowy i majeranek. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z chlebem. 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Zupa z soczewicą musi być dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobimy!!! Ostatnio za mną ta soczewica chodzi, a nie miałam natchnienia, co z nią zrobić.Robiłam kiedyś w sosie musztardowym i była OK, ale Jurkowi jeszcze bym jej nie dała. A ten przepis bardzo mi się podoba. Tylko zamiast z chlebem wrzuce jednak ziemniaka do zupy...

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic