sobota, 5 marca 2011

Chleb kukurydziany na zakwasie

Ostatnio to nasz ulubiony chleb. Poza jednym "niewypałem", gdy zamiast kaszki kukurydzianej użyłam mąki kukurydzianej zawsze wychodzi. Wilgotny w środku i długo pozostaje świeży. Przepis pochodzi ze strony www.chleb.info pl.

Składniki na zaczyn: 
  • 4 łyżki aktywnego zakwasu
  • 60 g letniej wody
  • 120 g mąki pszennej chlebowej
Składniki zaczynu wymieszać, pozostawić do przefermentowania na 12 godzin.

Pozostałe składniki na ciasto chlebowe:
  • 40 g kaszki kukurydzianej
  • 600 g zimnej wody
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • zaczyn
Wykonanie:
Kaszkę wymieszać z 200 g wody i zagotować. Wystudzić.  Pozostałą wodę zmieszać z mąką i odstawić na 15 minut. Następnie dodać przefermentowany zaczyn, sól, wystudzoną i rozdrobnioną kaszkę kukurydzianą. Wyrabiać około 15 minut. Masa będzie wilgotna i bardzo klejąca. 
Wrzucić ciasto do naoliwionej miski i zostawić na 3 godziny  do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania po 30, 60 i 90 minutach ciasto odgazować, czyli rozpłaszczyć i uformować ponownie kulę.  Ciasto przyrośnie tylko w niewielkim stopniu. Po 3 godzinach ciasto wyjąć z miski na posypany mąką blat. Uformować bochenek i odstawić na 15 minut. Następnie na talerz nasypać niewielką ilość kaszki kukurydzianej. Wierzch bochenka posmarować wodą i zanurzyć do kaszki. Stroną wysypaną kaszą ułożyć w koszu do wyrastania. Koszyk przykryć szczelnie folią i odstawić do wyrastania na co najmniej 3 godziny (ja zostawiam zazwyczaj na noc). Ciasto nie przyrośnie podwójnie, ale stanie się bardzo puszyste. Nagrzać piekarnik do 220°C. Chleb przed pieczeniem naciąć spiralnie zaczynając od środka. Piec około 45 minut. 


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bet365 - The best online casino in Indonesia
    Bet365 provides a great selection of games in Indonesia, plus many games. We have 카지노 chosen 온카지노 the 1xbet korean best casinos in Jakarta and found out more about their games.

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic