niedziela, 29 maja 2011

Torcik truskawkowy

Wiosna i lato to dobry czas na serniki na zimno z owocami.  Mój sernik na bazie jogurtu greckiego, z galaretką i truskawkami. Idealny z okazji Dnia Matki. Przepis pochodzi z tej strony, w niewielkim stopniu zmodyfikowany przeze mnie.

Składniki na biszkopt:
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka wraz z cukrem ubić, powoli dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wyłożyć na tortownicę, wielkości około 25 cm, wyłożoną papierem. Piec w 180 stopniach C przez 15 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu zdjąć papier i wystudzić.

Składniki na masę serową:
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 170 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • ok. 100-150 g truskawek

Kremówkę ubić na sztywno,  pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić. Do ubitej śmietany dodać stopniowo jogurt grecki i rozpuszczoną żelatynę miksując na najwyższych obrotach.
Wcześniej upieczony biszkopt włożyć z powrotem do tortownicy, na biszkopcie poukładać połówki lub ćwiartki truskawek. Truskawki zalać gotową masą serową i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia

Galaretka:
  • 2 galaretki 
  • ok.  100 g truskawek

Galaretki rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu, w połowie zalecanej ilości wody. Przestudzić. Na zupełnie stężonej masie serowej poukładać pokrojone w plasterki truskawki. Zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki. Gdy galaretka stężeje można ozdobić bitą śmietaną.

Smacznego!

niedziela, 22 maja 2011

Galeria tortów

Ostatnio przeglądałam zdjęcia z różnych okresów moich chłopców i jak to bywa znalazłam zdjęcia tortów, które robiłam na przestrzeni ostatnich 4 lat z okazji chrzcin, urodzin... 

Zacznę od tych ostatnich:
Tort orzechowo - kokosowy, na 2 urodziny Antosia.
Biszkopt przełożony masą kokosową i kremem orzechowym. Z góry ozdobiony Nutellą.



Kolejny tort był dla Kubusia, na 4 urodziny. Tort był zrobiony z biszkoptu, przełożonego i ozdobiony kremem z białej czekolady.  Kuba jest miłośnikiem Boba Budowniczego, więc tort musiał być również w tej tematyce. Ta kupka gruzu na torcie to te same ciasteczka czekoladowe (tylko pokruszone), z których jest zrobiona droga dla traktora...


Kolejny tort, również dla Kuby, tym razem z okazji 3 urodzin. Torcik -autko wycięty z biszkoptu, przełożonego kremem maślanym i owocami. Ozdobiony kolorowymi drażetkami, a kółka są zrobione ciastek typu Digestive z czekoladą.


Następny tort był z okazji chrzcin Antka. Hmm... Nie pamiętam co było w środku. Chyba biały biszkopt, a całość przełożona bitą śmietaną z owocami. Ozdobiony również bitą śmietaną i czekoladą. Napisy robiłam dzień wcześniej i podczas nocy spędzonej w lodówce zabarwiły bitą śmietanę.


Kolejny tort również z okazji chrzcin, ale Kubusia. Ten tort, podobnie jak wcześniejszy zrobiony z biszkoptu i przełożony bitą śmietaną oraz tymi samymi owocami, którymi był ozdobiony z wierzchu. 


I ostatnio tort, z okazji pierwszych urodzin Kubusia. Tort był zupełnym eksperymentem, bo nigdy wcześniej nie ozdabiałam tortów masą cukrową. Widać również moje kiepskie zdolności artystyczne (to coś na wierzchu to jest lew). W środku biszkopt przełożony bitą śmietaną i konfiturą owocową. Hmm... jakby to powiedzieć... nie lubię masy cukrowej. Fakt daje łady efekt, ale w smaku daleko jej do prawdziwego tortu. Stąd był i będzie to mój jedyny tego typu eksperyment.



Krem z zielonych szparagów

Nadszedł sezon na szparagi...  Dzisiaj na obiad mamy zupę krem z zielonych szparagów z grzankami.

Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3-4 łyżki masła
  • około 4 szklanek bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Szparagi myjemy,odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na 3-4 cm kawałki. Na maśle zrumienić szparagi, po czym całość przełożyć do garnka z bulionem. Gotować na lekkim ogniu przez około 20-25 minut, aż szparagi będą całkowicie miękkie. Wyjąć z bulionu parę główek szparagów i zachować do ozdoby, resztę przelać do blendera i zmiksować. Dodać do smaku sól i pieprz. Podawać z grzankami i odłożonymi wcześniej główkami szparagów.

Smacznego!

niedziela, 15 maja 2011

Udka miodowo-musztardowe

Moja dwójka uwielbia kurczaka. Udka z kurczaka to jedno z nielicznych dań, które chłopcy zjadają w całości z talerza. A te udka, wg. przepisu z blogu Kwestia Smaku są po prostu pyszne. Nie wymagają dużego nakładu pracy i w przeciągu dwóch godzin obiad jest gotowy.

 

Składniki:
  • 8 udek z kurczaka
  • 125 ml płynnego miodu
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Udka umyć, doprawić solą i pieprzem. Z pozostałych składników zrobić glazurę i wysmarować nią dokładnie kurczaka. Naczynie z tak przygotowanym kurczakiem przykryć folią i włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, marynatę zachowując w misce w której się marynowały. Kurczaka piec w piekarniku w temperaturze około 220 stopni C od czasu do czasu polewając marynatą. Piec przez około 40-50 minut (aż mięso zacznie odchodzić od kości). Podawać z ziemniakami i dowolną sałatką.

Smacznego!

sobota, 7 maja 2011

Bezowa rolada z kremem cytrynowym

Któregoś dnia po świętach postanowiłam wyczyścić lodówkę z resztek. Miałam białka, śmietanę kremówkę i sporo cytryn. I takim oto sposobem wyszła rolada bezowa z kremem cytrynowym. Osobiście  bardzo mi smakowało to połączenie słodkiej bezy z kwaśnym kremem. Zwłaszcza, że bardzo lubię ciasta cytrynowe. Muszę jednak przyznać, że krem wyszedł ciut wodnisty, bo nie dodałam żelatyny i ciasto potrzebowało spędzić trochę czasu w lodówce zanim  można było je pokroić. Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na bezę:
  • 6 białek
  • 180 g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
Składniki na krem:
  • 2 cytryny
  • 80 ml wody
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubić. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Ciasto wylać na blachę do pieczenia o wymiarach 28 x 44, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 20 minut. 
Upieczoną bezę wyłożyć na świeżą ściereczkę wysypaną cukrem pudrem. Zdjąć papier zaraz po upieczeniu. Zostawić do wystygnięcia.

Przygotować krem: wycisnąć sok z cytryn i zmieszać z 50 ml wody i cukrem. Całość doprowadzić do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w pozostałej ilości wody. Dodać do gotującej się reszty, ciągle mieszając. Gdy powstanie gęsty kisiel, zdjąć z ognia i wystudzić. Wystudzoną masę cytrynową zmieszać z ubitą śmietaną kremówką.
Tak przygotowany krem wyłożyć na wystudzony blat bezowy i delikatnie całość w rulon. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

piątek, 6 maja 2011

Chałka

Gdy ogarnia nas ochota na coś słodkiego do śniadania, to nic lepiej nie smakuje niż świeża drożdżowa chałka. Nam najbardziej smakuje z masłem i powidłami śliwkowymi.  Przepis znalazłam parę lat temu w internecie, nie pamiętam gdzie ani u kogo...

  

Składniki:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 4 szklanki (po 200 ml) mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki soli
  • 11/2 łyżki suchych drożdży
  • do posmarowania: jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
Wykonanie:
Drożdże dodać do ciepłego mleka. W garnuszku rozpuścić masło i przestudzić. Gdy się rozpuszczą wlać całość do miski z przygotowaną mąką. Dodać sól, wodę, cukier i jajka. Całość dobrze wyrobić. Pod koniec do ciasta dodać przestudzone masło. Gdy będzie dobrze wyrobione i lśniące, przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie, podzielić je na 3 części, uformować z nich wałki i zapleść z nich warkocz. Końcówki dobrze skleić i podłożyć pod spód. Chałkę przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę (może to być długa keksówka albo zwykła blacha prostokątna. Odstawić na kolejne 30-40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w 180 stopniach C przez około 30 minut lub to tzw. suchego patyczka. 

Smacznego!


Przyciski Listonic