sobota, 30 kwietnia 2011

Mazurek pomarańczowy

Ten mazurek zdecydowanie jest godny polecenia, nie tylko z okazji świąt. Wykonanie jest proste, choć trochę czasochłonne. W pierwszej chwili nie byłam przekonana czy dobrze wybrałam. Mąż który woli bardziej słodkie ciasta trochę kręcił nosem. Jednak gdy następnego dnia gdy mazurek jako pierwszy znikł ze stołu wielkanocnego, już wiedziałam, że to był dobry wybór. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki.


 

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka
Wykonanie:Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną wcześniej blachę o wielkości 25x35 cm* Z resztek ciasta zrobić wałeczek którym ozdobić kraj ciasta. Piec około 15-29 minut w 200 stopniach C. Schłodzić. *Ja zrobiłam dwa mazurki okrągłe, wielkości dużej tortownicy z tej porcji.

Składniki na masę pomarańczową:
  • 4 pomarańcze średniej wielkości
  • 1 cytryna
  • 300 g cukru
 Ponadto:
  • 60 g masy marcepanowej (więcej gdy chcemy nim ozdobić mazurek)
  • kandyzowane plastry pomarańczy
Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć i wyszorować szczoteczką. Otrzeć z nich skórkę na drobnej tarce. Następnie obrać białą cześć skórki z owoców (mają gorzki smak), po czym owoce pokroić na kawałki i zmiksować. Zmiksowane owoce wraz z cukrem włożyć do garnka i gotować około 30 minut aż powstanie gęsta konfitura. 
Na upieczony spód mazurka zetrzeć na grubej tarce marcepan, na to wyłożyć gorącą masę pomarańczową. Ozdobić kandyzowanymi plastrami pomarańczy i pozostałym marcepanem.
 
Kandyzowane plastry pomarańczy:
  • 1 duża pomarańcza
  • około 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
Pomarańczę umyć i pokroić na 0,5 cm plastry. Włożyć do rondla, zalać wodą i zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu, przez około godzinę od czasu do czasu obracając plastry. Pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powstanie gęsty syrop. Gotowe plastry wyjąć i odsączyć na papierze śniadaniowym. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.
Smacznego!

Babka migdałowo - czekoladowa

Z założenia miała to być babka orzechowa według zupełnie innego przepisu. Przez moją niewielką pomyłkę na samym początku musiałam zmodyfikować przepis i tym oto sposobem udało mi się stworzyć przepyszną babkę czekoladową z migdałami. Najlepiej smakuje polana czekoladą.


Składniki:
  • 6 jaj
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 14 kopiastych łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 200 g migdałów

Wykonanie:
Masło i czekoladę wrzucić do rondla i stopić. Dokładnie wymieszać i schłodzić. Migdały zmielić (mogą być w skórkach). Zmielone migdały zmieszać z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z niewielkim dodatkiem soli. W osobnej misce ubić żółtka wraz z cukrem. Do masy dodać schłodzone masło z czekoladą. Dokładnie zmieszać mikserem. Dodać mieszaninę mąki z migdałami i białka. Delikatnie wymieszać całość łyżką. Piec w formie do babki, wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą w temperaturze około 180 stopni przez 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Polać polewą czekoladową.


Smacznego!

sobota, 23 kwietnia 2011

Mazurek kajmakowo- czekladowy

W mojej rodzinie nigdy nie było tradycji pieczenia mazurków. Dopiero w zeszłym roku na Wielkanoc zrobiłam mojego pierwszego, wówczas niezbyt udanego mazurka. W tym roku wyszły piękne i smaczne.
 

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 żółtka
 Składniki na masę kajmakowo- czekoladową:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 gorzka czekolada
  • bakalie do ozdoby

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wyłożyć na natłuszczoną wcześniej blachę o wielkości 25x35 cm. Z resztek ciasta zrobić wałeczek którym ozdobić kraj ciasta. Piec około 15-29 minut w 200 stopniach C. Schłodzić.
Puszkę mleka skondensowanego gotować około 2 godzin, pamiętając aby puszka była cały czas przykryta wodą. Po schłodzeniu puszkę otworzyć, lejącą masę przełożyć do miski. W osobnym naczyniu stopić w mikrofalówce lub na parze gorzką czekoladę i zmieszać z masą kajmakową. Całość po wymieszaniu przełożyć na upieczony wcześniej spód. Ozdobić bakaliami według uznania.

Smacznego!





środa, 13 kwietnia 2011

Kruche ciasteczka z kremem cytrynowym

Wszystko co cytrynowe, to jest to co tygryski lubią najbardziej. Te ciasteczka pierwszy raz jadłam jakiś czas temu w czyimś wykonaniu i bardzo mi smakowały. Potem odkryłam lemon curd w pobliskim sklepie i postanowiłam je zrobić sama. Ciasteczka miały być dla dzieci. Jednak prawdę mówiąc większość została zjedzona wcale nie przez dzieci... Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.


Składniki na około 40 ciasteczek:
  • 180 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka lemon curd*
Wykonanie:
Wszystkie składniki za wyjątkiem lemon curd wrzucić do dużej miski i szybko zagnieść. Włożyć na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Następnie  formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Nakrętką od wody mineralnej  spłaszczać ciasteczka tak aby na środku powstało dość głębokie wgłębienie (niemal do samej blachy). Do wgłębienia nałożyć około 1 łyżeczki lemon curd. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.  

* W Polsce lemon curd jest trudno dostępny, można go jednak zrobić samemu. Na przykład tutaj jest przepis.

Smacznego!

niedziela, 10 kwietnia 2011

Ciasteczka maślano- waniliowe

Kruche ciasteczka maślane z domieszką wanilii. Idealne dla dzieci, gdy mają ochotę na małe co nieco. A do tego ekspresowe w wykonaniu. Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na około 30 ciasteczek:
  • 220 g mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (można dać mniej)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki gęstej śmietany
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść. Włożyć na pół godziny do lodówki, następnie formować kulki wielkości włoskiego orzecha. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Następnie widelcem lekko je spłaszczyć. Piec w 180 stopniach C przez około 15 minut.
Smacznego!

Rolady

Najlepiej smakują z kluskami i z "modrą" kapustą. W sam raz na niedzielny obiad.

Składniki:
  • 0,5 kg udźca wołowego
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 duża cebula
  • 3-4 plastry boczku
  • musztarda
  • masło
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić na plastry (ok. 0,5-1 cm grube).  Z obydwu stron obtłuc tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie posmarować z jednej strony musztardą. Ogórek i ćwiartkę cebuli pokroić w piórka. Na każdym plastrze mięsa ułożyć 1-2 kawałki cebuli i ogórka. Całość zwinąć w rulonik i owinąć nitką. Tak przygotowane mięso zrumienić na maśle, następnie do rondla dodać plastry boczku i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Dusić na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą. Następnie wyjąć z rondla, gdy trochę przestygnie zdjąć nitkę. Cebulę i boczek zmiksować, mąkę rozprowadzić wodą, dodać do zmiksowanej cebuli i boczku. Na niewielkim ogniu doprowadzić do wrzenia. 
Podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Kluski koniecznie polane dużą ilością sosu.

Smacznego!

Przyciski Listonic